Transzformátoros vagy transzformátor mentes UPS?

Kell-e vagy nem egy UPS kimenetén transzformátor?
A régi időkben, a félvezetők és a szabályozástechnika gyengesége miatt csak trafós kimenettel lehetett megvalósítani az UPS-t. A kimeneti jelszintet illeszteni kellett a közbenső DC kör szintjéhez, illetve az aszimmetrikus terhelési viszonyokat ki kellett egyenlíteni az inverter felé. Ma már egészen más a helyzet.

„Szünetmentes” aggregátor?

A címbeli kifejezéssel találkozva felmerült bennem, vajon egyfajta pongyolaságról van csak szó vagy fogalmak illetve eszközök összekeveréséről, vagyis tudáshiányról. 

A nem redundáns UPS használatának gazdasági kockázatai

Egyértelmű előnye van egy redundáns szünetmentes áramellátó (UPS) rendszernek egy redundancia nélkülivel szemben. Ugyancsak jól érvelhető a független és a párhuzamos redundancia közi különbség a független redundancia javára.

A műszaki emberek értik és érzik a különbségeket, a gazdasági oldal pedig joggal várja el, hogy számszerűen is alá legyen támasztva az egyes rendszerek közti különbség.

Dinamikus UPS rendszerek

A kor szellemének megfelelő félvezető alapú (statikus) szünetmentes áramellátó berendezés, (angol rövidítése: UPS) többé-kevésbé közismert. Köztudott az is, hogy a szünetmentes AC áramellátás a félvezetők előtti korban villamos forgógépekkel (dinamikus UPS) valósult meg.

A dinamikus UPS technika természetesen ma is létezik, a prémium igényű (professzionális) fogyasztók ellátásában használatos.  Ennek a technikának olyan előnyei vannak, amit a félvezetős rendszerekkel ma még nem tudnak elérni vagy nem gazdaságos, a korábbi hátrányokat pedig sikerült teljesen kiküszöbölni. A Balmex Kft. által kínált Piller gyártmányú dinamikus UPS rendszereken keresztül adunk egy áttekintést erről a kiváló technikáról. 

Felújítás vagy új UPS

Időről időre találkozunk ezzel a dilemmával a szünetmentes áramellátó berendezéseket (UPS) felhasználók körében. Általában igaz, hogy a felújítás pillanatnyilag olcsóbb, mint egy új berendezés. Kérdés, hogy mit kapunk egy UPS felújítás címszó alatt, valóban megéri-e? Valójában a dilemma ugyan így fennáll, amikor egy viszonylag idősebb berendezés komoly meghibásodásának javításáról kell dönteni.

Rögtön az elején két részre kell bontsuk a témát:  akkumulátor csere és UPS elektronika felújítás. 

Prémium Energia = Profit védelem

Dönteni arról, hogy milyen legyen egy minőségi áramellátás, csak alapos műszaki és gazdaságossági elemzések alapján szabad. Ha  valamely tulajdonságot/funkciót feláldozunk az árcsökkentés oltárán, mérlegeljük, hogy arányban áll-e az árcsökkentés által elért eredmény a feláldozott tulajdonság elhagyása által teremtett bizonytalansággal?

Az írás gondolatébresztő,  részletes kifejtés terjedelmi okokból nem lehetséges a lap hasábjain. 

Szünetmentes áramellátás (UPS) ipari alkalmazása

Az alapvető gondot a termelési területen is az okozza, hogy a hálózati áramellátás nem zavarmentes és nem szünetmentes. Ebből adódóan az áramellátás minősége a termelő berendezések működését alapvetően befolyásolja.

A zavarok mennyisége, gyakorisága területenként és időszakonként változó. Mindenki tapasztalhatja is, hogy az ő működési területén milyen a zavarmérték. Az áramszolgáltató bizonyos intézkedésekkel, amelynek költségét jellemzően továbbhárítja,  mérsékelni tudja a zavarás mértékét, de teljesen megszüntetni nem tudja. Zavar és szünetmentes áramellátás helyi megoldással alakítható csak ki. Amit mérlegelni kell, hogy a zavarok bár változó mértékben, de minden évben jelentkezni fognak. 

UPS garancia miért nem hosszabb?

A szünetmentes áramellátó berendezés (UPS) felhasználónak a minél hosszabb garancia felelne meg a legjobban, a gyártónak meg a lehető legrövidebb garancia. Az ellentétet a jogszabályok és a piaci viszonyok alapján az önkéntes vállalások szabályozzák.

A garancia a jogszabályon túl gazdasági és marketing kérdés. Éppen ezért koránt sem biztos, hogy a hosszú garancia igazán kiváló minőséget takar!  Nézzünk egy kicsit a dolgok mögé.

UPS karbantartás

Szünetmentes áramellátó berendezések (UPS) védelmi, ha úgy tetszik biztonsági berendezések. A biztonságos és kiszámítható működésük alapvető elvárás, amit megfelelő karbantartással lehet biztosítani. A karbantartási kötelezettséget némely felhasználásban jogszabály is előírja. A karbantartással kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdések: Van-e gyári előírás? Miért is kell a karbantartás? Van-e mérhető előnye a karbantartásnak? Milyen legyen a mértéke, a mélysége? Mi az eljárás meghibásodás esetén?

1

Kiváló és széleskörű termékkör

Hogy Önnek mindig kíváló minőségű berendezéseket ajánlhassunk

2

Szakmai, minőségi megoldások

Mert mi mindenre felkészülten állunk az Ön rendelkezésére

3

Minőség és gazdaságosság

Magas minőségű berendezéseinkkel gazdaságos megoldást kínűlunk Önnek is

4

Személyreszabott megoldások

Mert mi mindig partnerünk igényei szerint állítjuk össze javaslatainkat

5

Szakszerű szerviz

A forgalmazot berendezéseinkhez teljeskörű szervíz szolgáltatást nyujtunk

6

Folyamatos képzés

Hogy mindig a legkorszerűbb megoldásokkal tudjunk az Ön rendelkezésére állni

7

15 év szakmai tapasztalat

Tapasztalatunk a minőségi megoldásaink garanciája

8

Minősített beszállítók

Hogy Önnek mindig a legjobb minőséget tudjuk garantálni

Elkötelezett munkatársaink személye az Ön garanciája…

KAPCSOLATFELVÉTEL

Küldje el kérdését, felvetését, vagy akár problémáját, és mi 24 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Írja meg hogy mire van szüksége és mi felkeressük Önt az optimálisabb megoldással.

Üzenjen vagy hívjon minket bizalommal!
Tel.: +36 1 222-1987

Robotok elleni védelem feloldása

Balmex Kft. 1144 Budapest, Füredi utca 74-76.
Fax: +36 1 221 74 06
Tel.: +36 1 222 19 87