Busbar, más néven gyűjtősín vagy hagyományos kábel? Gyakran hangzik el ez a kérdés akár ipari csarnokok akár egy szerverszoba váltóáramú áramelosztási megoldásának kialakításakor. Mindkét rendszernek megvan a maga előnye, amiket érdemes még kivitelezés előtt mérlegelni. A hangsúly a kivitelezés előttön van.

Busbar, Balmex

Cikkünkből megtudhatja:

  • Mi az a busbar, vagy más néven gyűjtősín?
  • A busbar, vagy gyűjtősín előnyei
  • A hagyományos kábel előnyei a busbarral szemben

Mi az a busbar, vagy más néven gyűjtősín?

Egyaránt elterjedt az angol busbar (esetleg bus bar) és a magyar gyűjtősín elnevezés is. Mind a kettő fogalom ugyanazt a megoldást jelenti: Olyan tömör fémsínt amely jellemzően rézből vagy alumíniumból készül, és az áram átvitelére szolgál.

Általában olyan helyen használják, ahol az útvonal egyes szakaszain nagy az áramsűrűség. A gyűjtősínek kompaktak, könnyen kezelhetők, robusztusak és jó a hőleadó képességük is, hiszen a keresztmetszetükhöz képest nagy a felületük.

A busbar, vagy gyűjtősín előnyei

Egyik legnagyobb előnyük a hagyományos kábellel szemben, hogy ugyanolyan keresztmetszet mellett több áramot képesek elvezetni. Egy 328 mm2 keresztmetszetű busbar/gyűjtősín például 1000 A-t tud vezetni, míg egy 300 mm2 keresztmetszetű kábel 732 A-t. Vagyis ebben az összehasonlításban a busbar nagyjából 27%-kal hatékonyabb.

A kábellel szemben szinte bármilyen szögben csatlakoztathatók egymáshoz, nem kell számolni a kábel minimálisan alkalmazható hajlítási sugarával.

Mivel a levegőben futnak, nem foglalnak helyet a padló alatt, nem kell külön a hűtésükről gondoskodni, ráadásul könnyen átláthatók. Egy használaton kívül vált busbar akár szabad szemmel is jól követhető, míg a padló alatt elvezetett kábel esetében nehéz visszavezetni, hogy mihez kapcsolódik.

A busbarhoz, gyűjtősínhez csatlakozó dobozok, leágazó dobozok szükségesek, és csak négy, valamint öt vezetős konfigurációban kaphatók. A gyűjtősínek azonban egész élettartamuk alatt összeilleszthetők, a csapdobozai a gyűjtősín élettartama alatt áthelyezhetők, kivehetők, átalakíthatók, illetve fel- vagy leminősíthetők, ami a kábelek esetében nem lehetséges.

A kábelek éghetőek, és páncélzatot vagy burkolatot igényelnek az elektromágneses sugárzás megelőzése érdekében. Ez a szigetelés idővel öregedhet, és környezeti tényezők, vagy akár rágcsálók is roncsolhatják. Emellett hőszigetelők is, vagyis a felmelegedett kábel hűtését megnehezítik.

A gyűjtősín fémszerkezetének köszönhetően földelésként is használható, és a fém hőleadása is hatékonyabb. A gyűjtősíneket nem károsíthatják a rágcsálók vagy a napsugárzás.

A távoli tápegységek (kábelekkel együtt használva) intelligens elosztást tesznek lehetővé. Az egyes áramkörök a készülék megnyitása nélkül felügyelhetők.

Az egyes megszakítók a rendszer leállítása nélkül cserélhetőek, így a kezelők kevesebb mint húsz másodperc alatt kicserélhetnek vagy hozzáadhatnak egy ági áramkört, miközben a többi ág feszültség alatt maradhat.

A hagyományos kábel előnyei a busbarral szemben

A kábel rugalmasabb és olcsóbban telepíthető, mint a busbar, gyűjtősín. A kábelt hosszra lehet vágni, és nem kell nagy pontosságúnak lennie. A telepítést akár egy villanyszerelő is elvégezheti. Ezzel szemben a busbart milliméter pontosan kell megtervezni és legyártani. Mivel a levegőben van, a telepítése is némiképp nehézkesebb, és kialakítását a kivitelezés előtt meg kell tervezni.

A kábel rugalmas az útvonal tekintetében, és nem kell rajta kötéseket alkalmazni. Akár jobb választás lehet akkor is, ha egy csarnok vagy adatközpont növekedni fog.

Busbar, gyűjtősín vagy kábel – Melyiket válasszam?

Ahogyan látszik a busbar vagy kábelsín számos előnnyel rendelkezik a hagyományos kábellel szemben, amelyek miatt feltétlenül érdemes mérlegelni a használatát főleg, ha ezt még a kivitelezés előtt meg tudjuk tenni. Bár a kábel első látásra olcsóbb megoldásnak tűnik, a busbar minden előnyét figyelembe véve akár jelentősen gazdaságosabb is lehet. Ehhez azonban minden körülményt mérlegelni kell. A döntés meghozatalában kérje szakembereink segítségét.

Kapcsolódó megoldások

Hálózati szünetmentes áramellátás

A szünetmentes áramellátás feladata, hogy a táplált berendezéseket, folyamatokat szünetmentes, illetve zavarmentes villamos energiával lássa el, ezáltal védve őket a tápoldali zavaroktól.