Intelligens UPS rendszerek és lítium-ion akkumulátorok

A világ különböző országaiban működő UPS-rendszerek milliói eltérő típusú akkumulátorokat használnak, hogy átmeneti energiát biztosítsanak a nem tervezett áramszünetek esetén.

Több száz millió akkumulátor tárol óriási mennyiségű, nagyrészt fel nem használt energiát a világon. A világ fejlettebb részein – ahol megbízható az áramellátás, s ahol a kiesések csak ritkán fordulnak elő – rájöttek, hogy miért is ne használják fel ezeket elemekben tárolt erőforrásokat proaktívan?

A VRLA akkumulátorok nehezebbé teszik mindezt

A dolog persze nem ilyen egyszerű. Az akkumulátorok többsége ugyanis évtizedek óta zárt, szelepszabályozott ólom-sav (VRLA) akkumulátor volt, amelyek hasonlóak az autókban használtakhoz. Ön felhasználná az akkumulátor „el nem használt” energiáját, ha már úgy sem használja azt az autó elindításához? A VRLA akkumulátorok elsődlegesen nem hatékonyak, mert miközben ellátják a szünetmentes tápegység feladatait, viszonylag gyorsan lemerülnek. Mindemellett a VRLA akkumulátorok használata – akkor amikor nem használják az adatközpont szünetmentesítésére – nem csak kockázatos, hanem meggondolatlan is. Ezért ritkán fordul elő, ha valaha is megtörténik.

Új energiatárolási technológia: Lítium-ion akkumulátorok

Azonban szépen, lassan változnak az idők az adatközpontokban is. A líthium-ion akkumulátorok a fejlettebb energiatárolási technológiák úttörői, amelyek tartósabb, sokoldalúbb átmeneti teljesítményt biztosítanak. Ez lehetőséget ad a különféle szervezetek számára, hogy felfedezzék ezen eszközök kreatívabb felhasználását. Ez egy 2019-es adatközpont-trend, amelyet a Vertiv szakértői csoportja azonosított.

Miért jelentenek az intelligensebb UPS rendszerek több rugalmasságot az adatközpont számára?

A szóban forgó UPS rendszerek és a sokoldalúan felhasználható akkumulátorok – amelyek elérhetővé teszik a tartalék energiát –, ma is biztosíthatják az adatközpont-kezelők terheléskezelését. Persze a lehetőségek messze túlmutatnak mindezen, ebbe pedig beletartozik például a tárolt energia használata más elektromos hálózat működtetéséhez is. Nem nehéz elképzelni egy olyan jövőt, ahol ezek a UPS-rendszerek egy új bevételi forrást nyithatnak meg az adatközpontok számára az új akkumulátor technológiát kiaknázva.

Forrás: vertiv.com

Eredeti cikket IDE kattintva tekintheti meg.

Kapcsolódó termékek

IT és ipari szünetmentes tápegységek (UPS)

Szünet- és zavarmentes tápellátást biztosítanak az általuk táplált berendezések számára, megvédve azokat az áramellátási zavaroktól.