Időről időre találkozhatunk ezzel a kérdéssel a szünetmentes áramellátó berendezéseket, azaz UPS-eket használók körében. Általában igaz, hogy a javítás vagy felújítás pillanatnyilag olcsóbb, mint egy új berendezés. A kérdés viszont az, hogy mit kapunk egy szünetmentes tápegység javítása során, valóban megéri-e? A kérdés különösen nagy téttel bír, amikor egy viszonylag idősebb berendezés komoly meghibásodásának javításáról kell dönteni.

Új UPS rendszer kiépítése

Új UPS rendszer kiépítése

 

Rögtön az elején két részre kell bontsuk a témát:

  • Akkumulátor csere és
  • UPS elektronika felújítás

UPS akkumulátor csere vagy elektronika felújítás?

Az elöregedett, csere érett akkumulátort ki kell cserélni. A kérdés akkor izgalmas, ha felmerül az UPS elektronika felújítás vs. csere kérdés is. Költség szempontból akár a szünetmentes tápegység javítása, akár új UPS mellett döntünk, az akkumulátor mindkét esetben új lesz. De mégsem mindegy!

Új UPS esetén gyakorlatilag biztosak lehetünk abban, hogy nem kell a szünetmentes tápegységet cserélni az akkumulátor élettartama alatt.

Ezzel szemben, ha egy felújított UPS-be teszünk új akkumulátort, akkor bizony előfordulhat, sőt ha hosszabb élettartamú akkumulátort használunk, akkor szinte biztos, hogy UPS-t kell cserélnünk az akkumulátor élettartama alatt. Ebben az esetben viszont illeszthetőségi, elhelyezési gondok adódhatnak, amik egyértelműen költség növelők, de akár előfordulhat, hogy nem fogjuk tudni tovább használni a még valójában üzemképes akkumulátorunkat. Ugyanez a gond egy kellően öreg UPS és új akkumulátor esetén is!

Mindenképp szükséges előre megtervezni a pontos paraméterek alapján a kialakítani kívánt rendszert, és ellenőrizni a megfelelő elemek kompatibilitását!

Az UPS elektronika felújítása

A szünetmentes tápegység javítást három fő szempont szerint csoportosítottuk:

1. Megbízhatóság

Az első mérlegelési szempont a megbízhatóság. Az UPS alapvetően biztonsági, védelmi eszköz. Feladata, hogy a fogyasztóinkat védje és biztosítsa a szünetmentes működésüket. Az öregedés előrehaladtával egyre gyorsabban nő a meghibásodás kockázata, ami éppen ellenkezője a tőle elvártaknak. Arra később kitérünk, hogy mit is jelent ebből a szempontból egy felújítás, ami valójában csak egyes részekre terjed ki!

2. Hatásfok

A második amit mérlegelni kell, hogy egy idősebb UPS hatásfoka jelentősen gyengébb mint egy modern új UPS-nek. Felújítással a hatásfok nem fog javulni! érdemes úgy számolni, hogy új UPS-el üzemeltetési költséget csökkentünk, azaz nyerünk vele!

3. Garancia

A harmadik mérlegelendő kérdés a garancia. Egy új berendezésre néhány év teljes garanciát kapunk, azaz az esetleges kezdeti meghibásodások a szállítót terhelik. Vajon mire kapunk garanciát felújított berendezés esetén és mennyit?

Mit tartalmaz pontosan a szünetmentes tápegység javítás?

Hagyományos kopó alkatrészek közé csak a ventilátorok tartoznak, aminek cseréje egyébiránt is a rutin karbantartási tevékenység része.

Szokásos cserére javasolt alkatrészek az AC és DC köri teljesítmény kondenzátorok, ritkán a fojtók. A témát itt is ketté kell bontani. A cserét illetően más a helyzet a kisteljesítményű, kompakt UPS-eknél és más a nagyteljesítményűeknél.

Nagy teljesítményű UPS-ek cseréje

Ezeknél a szünetmentes tápegységeknél a kondenzátorok, illetve fojtók külön szerelési egységet képeznek, cseréjük, ha nem is egyszerű, de helyben elvégezhető. A gyártók preventív jelleggel javasolják is cseréjüket, nehogy komolyabb bajt, váratlan leállást okozzanak.

Kis teljesítményű vagy kompakt rendszerek cseréje

A fentiekkel szemben a kis teljesítményű vagy kompakt UPS-eknél az előbb említett elemek integráltak a teljesítmény panelre, cseréjük panel cserével oldható meg, ami viszont nagyobb költség, mint egy új UPS! A gyártók nem foglalkoznak panel felújítással- AC és DC kondenzátor cserével -, ha mégis találkozunk ilyen ajánlattal, járjuk alaposan körbe a kérdést!

Félvezetők cseréje

Találkozhatunk még a teljesítmény félvezetők cseréjével, de csak a nagy teljesítményű eszközöknél. Kis teljesítménynél és kompaktoknál ezek is integráltak. Körültekintő esetben az UPS tápegység cseréje javasolható még. Kérdés, hogy a felújítási terjedelem, az ajánlat ezeket is tartalmazza-e, vagy költségkímélés okán ezek már kimaradnak?

Elektronikák cseréje

Itt érdemes visszakanyarodni a javított szünetmentes tápegységek megbízhatóságának kérdéséhez. Ha a fentieket ki is cseréltük, akkor még hátra van a vezérlő és meghajtó elektronika, a berendezés lelke. Az idő előre haladtával ezek is öregszenek, megbízhatóságuk növekvő sebességgel csökken.

Ezáltal nagyon fontos részek érintetlenek, öregek maradnak, a megbízhatóság javulás csorbát szenved.

Az élettartam kérdése

Tendencia, hogy a műszaki berendezések élettartama optimalizált, így a tervezett élettartam felett való további üzemeltetés fokozott kockázatot hordoz. Gyártói élettartam adat publikációval ritkán találkozunk. A mi megfigyelésünk, hogy az 1/1 fázisú berendezéseknél 5-9 év, a kis kompakt berendezéseknél 8-14 év, a nagy berendezéseknél bőven 10 év feletti élettartammal számolhatunk. Ezek teljes mértékben tájékoztató adatok, sok tényező befolyásolja a tényleges várható élettartamot. Javasoljuk az alsó érték feletti üzemidőt megbízhatósági szempontból már aggályosnak tekinteni.

Utángyártott és pótalkatrészek elérhetősége

Szembe kell nézni azzal a kérdéssel is, hogy a tartalék alkatrész ellátás idővel romlik. A gyártónál még aktív sorozathoz gyorsan lehet tartalék alkatrészt elérni, de a kifutott sorozatoknál ez már hosszabb időt is jelenthet vagy akár nem is lehetséges. Mivel a sorozatváltások egyre sűrűbbek, egy öreg berendezésnél viszonylag nagy az esélye annak, hogy alkatrész hiány miatt nem lehetséges a szünetmentes tápegység javítása.

Összegzés

Pillanatnyi költség szempontból csábító a szünetmentes tápegység felújítása vagy javítása. A kockázat, hogy akár rövid időn belül szembesülhetünk újabb meghibásodással, mely esetben komoly költség hátrányt szenvedünk el. Ha ez nem következik be, akkor nyertünk néhány évet, de ha bekövetkezik akkor drága próbálkozás volt.

Természetesen minden egyes esetet mérlegelünk, mielőtt javaslatot teszünk. Mi az üzleti biztonság oldalán állunk, javaslatunkat ilyen témákban mindig ez vezérli. A pillanatnyi költség előny miatt nem javasolunk beláthatatlan kockázatot.

Kapcsolódó termékek

IT és ipari szünetmentes tápegységek (UPS)

Szünet- és zavarmentes tápellátást biztosítanak az általuk táplált berendezések számára, megvédve azokat az áramellátási zavaroktól.