A szünetmentes áramellátó berendezés felhasználónak a minél hosszabb garancia felelne meg a legjobban, gyártónak pedig a lehető legrövidebb. Az ellentétet a jogszabályok és a piaci viszonyok alapján meghozott önkéntes vállalások szabályozzák.

UPS és szünetmentes akku garancia

A garancia a jogszabályon túl gazdasági és marketing kérdés. Éppen ezért koránt sem biztos, hogy a hosszú garancia igazán kiváló minőséget takar! Nézzünk egy kicsit a dolgok mögé, hogyan befolyásolják az UPS és szünetmentes akku garanciáját:

  • a gazdasági tényezők,
  • a gyártók hozzáállása,
  • a termékek életkora,
  • a kereskedői és a marketinges eszközök,
  • a karbantartási megoldasok és
  • az UPS-ekhez tartozó akkumulátorok minősége.

Gazdasági tényezők hatása az UPS és szünetmentes akku garanciájára

Gazdasági oldalról a felhasználó előnye világos, a garancia ideje alatt mentesül a váratlan meghibásodás elhárításának költségei alól. A garanciális költségeket, illetve a rizikót az eladó vagy a gyártó viseli. Viszont a felhasználónak megmaradnak az egyéb költségek, úgy mint következmény meghibásodások, termelés kiesések, adatvesztések, és egyéb károk, amikre az UPS és szünetmentes akku garanciája nem ad fedezetet.

UPS és szünetmentes akku garancia a gyártói oldalról

A gyártó a garanciális terhét, illetve rizikóját csökkentheti, ha jobb alkatrészeket, korrektebb tervezési- és gyártástechnológiát és erősebb minőségbiztosítási rendszert használ. Azonban ezek költség tényezők, amelyek csökkentik a gyártó gazdasági eredményét, vagy kénytelen magasabb árat kérni.

Ezzel szemben, ha nem javítja a minőséget, alacsonyabb lesz ugyan a termelési költsége, de magasabb garanciális terhe keletkezik. A jobb minőség egyértelműen magasabb árat eredményez, de a felhasználó cserébe kisebb meghibásodási gyakoriságot és ezáltal nagyobb gazdasági biztonságot nyer.

A gyártók gazdálkodásában a garancia vállalása jelentős kockázatnak minősül, ezért komoly pénzügyi lekötéseket kell tenniük, hogy az esetleges jövőbeli kockázatot ellensúlyozzák. Ez is az oka annak, hogy a gyártók rendre a minimális szinten tartják a garancia idejét.

Meghibásodások az életszakasz alapján

A meghibásodások oldaláról vizsgálva a témát, a klasszikus kádgörbét szokás alapul venni. A termék élettartam elején a kezdeti meghibásodásokat legtöbbször valamely alkatrész vagy részegység gyengesége okozza, ezért vállal a gyártó 1-2 év garanciát, hogy az ebből eredő gondot levegye a felhasználó válláról.

A későbbi meghibásodások az úgynevezett stressz tényezőknek tudhatók be, jóval kisebb mértékű, mint az élettartam elejére jellemző meghibásodási ráta. Itt a meghibásodások nem, vagy nehezen vezethetők vissza alkatrész hibára, jelentősebb szerepet játszanak az üzemeltetési és környezeti hatások. Mivel erre a gyártónak kevés ráhatása van, ezért az ezen időszakra vonatkozó garancia hosszát a gyártók korlátozzák.

Az UPS és szünetmentes akku garanciája a gyártók által korlátozott

Az UPS és szünetmentes akku garanciája a gyártók által korlátozott

Az UPS és szünetmentes akku garanciája kereskedői oldalról nézve

A hosszabb garanciát – a fentiek miatt – a gyártó sokszor aránytalanul magas költség mellett vállalja, és az időtartamát is korlátozza. Ezzel szemben a kereskedő, a piaci siker érdekében bátrabban nyúl a garanciához és kínál hosszabb élettartamot. Ebben jó esetben a termék minősége „támogatja” a kereskedőt, de jellemzőbb a magas rizikóvállalás.

A rizikó jó esetben csak a kereskedő rizikója, de a felhasználót is érintheti, ha mégis magas a hibaszázalék, ha a kereskedő már nem tud helytállni, vagy ha úgy dönt, hogy nem kíván helytállni. A felhasználó – a vásárló – felelőssége, hogy mennyire fogadja el a kereskedői garanciát.

A garancia marketing szempontból

A hosszú időtartamú garancia bizalmat ébreszt, ezért kiváló marketing eszköz, melyet előszeretettel alkalmaznak. Jellemzően feltörekvő márkák élnek ezzel a lehetőséggel. Azonban az ilyen garancia hosszítások idővel megszűnnek, mérséklődnek. Ez esetben is az a kérdés, hogy ez milyen mértékben van megfelelően alátámasztva, vajon a termék tényleg olyan magas színvonalú-e?

Ha a piaci trendtől eltérően hosszú ups és szünetmentes akku garanciával találkozunk, nem árt a témát alaposan körüljárni, adott esetben a „kisbetűs részekre” is odafigyelni.

A hosszú, jellemzően 5 éves garancia igénye lehet megfontolt felhasználói igény, de sokszor tapasztalható a félreértelmezett építőipari kötelező alkalmassági követelmény ráhúzása is.

Karbantartási megoldások

A megfontolt igény lehet, miszerint a felhasználó nem kíván további váratlan kiadással kalkulálni a következő 5 évben. A fentebb leírtak alapján ez azért nem kevés önálltatást is tartalmaz, de engedjük meg! A gazdaságilag fejlett országokban a gyakorlat erre az „all in” kiterjesztésű karbantartási szerződés alkalmazása, ahol a karbantartási szerződés tartalmazza az esetleges meghibásodások javításának teljes költségét.

A karbantartási szerződés pedig folyamatos ellenőrzést tesz lehetővé a szállítónak az alkalmazási feltételeket illetően. Az ellenszolgáltatás nélkül nyújtott 5 év garancia esetén – különösen, hogy a gyártók nem nyújtanak ilyent – fokozott körültekintés javasolt.

Az UPS nem szerepel a kötelező öt éves alkalmassági idővel bíró építőipari termékek listájában, az erre való hivatkozás alaptalan.

Az UPS-ek és szünetmentes akkuk garanciája

Érdekes feltétel, amire érdemes odafigyelni, különösen hosszú garancia esetén, hogy vajon a garancia a teljes rendszerre, értsd UPS és akkumulátor vagy csak az UPS-re vonatkozik-e?

Az akkumulátor esetén az élettartamot leginkább a környezeti hőmérséklet határozza meg. Az akkumulátor élettartam feleződik, ha az átlag hőmérséklet 10°C- al emelkedik. Ez azt jelenti, hogy egy 5 éves élettartam kategóriájú akkumulátor élettartama csak 2,5 év lesz 30°C hőmérsékleten. Kedvezőtlen esetben a valós akkumulátor élettartam akár kevesebb is lehet, mint a garancia hossza. Nem véletlenül találkozhatunk ilyen a korlátozással a garancia vállalásoknál.

A gyártók általában a kisebb UPS-re 2 év a nagyobb teljesítményűekre 1 év garanciát adnak, ami kiterjed az akkumulátorra is. Továbbá rendre találhatunk garancia kiterjesztő opciókat, amelyek megvásárlása esetén az alapgarancia néhány évvel kiterjeszthető az ups és szünetmentes akku garanciája.

Kapcsolódó termékek

IT és ipari szünetmentes tápegységek (UPS)

Szünet- és zavarmentes tápellátást biztosítanak az általuk táplált berendezések számára, megvédve azokat az áramellátási zavaroktól.