A mai dinamikusan változó iparági és hálózati környezetben elengedhetetlenek a rugalmas és hatékony megoldások, melyben a moduláris adatközpontok kulcsszerepet töltenek be.

Moduláris adatközpont

A moduláris technológiák gyors és skálázható lehetőséget kínálnak, és az adatközpont áramellátással kapcsolatos modern kihívásokhoz is kiválóan alkalmazkodnak, ezzel biztosítva a vállalatok számára az optimális működést.

Cikkünkből megtudhatja

  • milyen hatások növelik az igényt a moduláris adatközpontok iránt,
  • milyen előnyök miatt választják a moduláris adatközpontokat, valamint
  • hogyan oldható meg a moduláris adatközpontok biztonságos áramellátása.

Milyen hatások növelik az igényt a moduláris adatközpontok iránt?

Az elmúlt két évtizedben a kolokációs piac megbízható megoldást kínált a vállalatok számára a kapacitásuk gyors növelésére és a késleltetési idő csökkentésére. Az adatközpontok számára azonban új kihívásokat jelent a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia és a növekvő energiaigények.

A pandémia alatt a felnőttek képernyő előtt töltött ideje 60-80%-kal nőtt, a videó streaming és a videokonferenciák hirtelen növekedése pedig tovább terhelte a hálózatokat. Emellett a munkaerő jelentős része távmunkára tért át, amire reagálva a szervezetek újragondolták a hálózati megközelítéseiket.

A szervezetek ezért új partnerek felé fordultak, hogy gyorsabban fejlesszék létesítményeiket a modern számítási igények és sűrűbb architektúrák támogatásához. A hálózatok decentralizáltabbak lettek, a felhő-, colo- és edge-erőforrások hibrid kombinációira támaszkodva újra kellett gondolni a vállalati adatközpontok szerepét. A kolokációs piac látványos növekedésnek indult világszerte, már minden ötödik vállalat kihasználja a harmadik fél által nyújtott kapacitásokat. A piaci előrejelzések szerint pedig 2027-ig évente 6,5%-os növekedés várható.

Moduláris adatközpont áramellátás

Moduláris adatközpont áramellátás

Ezen előnyök miatt választják az előregyártott, moduláris adatközpontokat

Innovatív kivitelezés és gyors telepítés

Az előre gyártott megoldások a megbízhatóságot képviselik. A gyártóüzemekben kifinomult figyelemmel tervezik és tesztelik őket, hogy minden szempontból megfeleljenek a minőségi és funkcionális előírásoknak. Ez a gondos megközelítés olyan rendszereket eredményez, amelyek rugalmasan bővíthetők és hosszú távon is megbízhatók, csökkentve ezzel a karbantartási igényeket. A moduláris megoldások gyors telepítése jelentős időmegtakarítást eredményez a hagyományos építkezésekhez képest. Lecsökkentve ezzel a számítástechnikai infrastruktúra kialakításának időtartamát.

Jól skálázható, hatékony megoldás

Bővítési lehetőségek terén nagyfokú alkalmazkodóképességet kínálnak az integrált moduláris megoldások, ami lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy az aktuális IT igényekhez mérten növeljék kapacitásukat. Ez a célzott bővítési stratégia nemcsak az erőforrások hatékonyabb kihasználását eredményezi, de csökkenti a felesleges energiaköltségeket és az ökológiai lábnyomot is.

Továbbá, a moduláris adatközpontokat a megrendelő egyedi igényeire szabva gyártják. Ez biztosítja, hogy a növekvő igények mellett is gyorsan és pontosan megismételhető legyen a tervezés és az építés, így egyszerűsítve a hálózat üzemeltetését és karbantartását.

Sokoldalú infrastruktúra és gazdasági stabilitás

A rugalmasan alakítható moduláris adatközpontok támogatják a széles körű számítástechnikai igényeket, anélkül, hogy óriási infrastrukturális beruházásokra lenne szükség. A rendszerek fenntarthatósága a tervezési fázisban kiemelkedő,

  • minimalizálva az anyag- és energiafelhasználást, és
  • csökkentve a környezeti hatásokat.

A hálózatok egyre változékonyabbá válásával a megoldások modularitása kiemelt előnyt jelent, lehetővé téve a rendszerek gyors áthelyezését az igények változásához igazodva. Gazdasági szempontból ezek a megoldások stabil befektetést jelentenek. A tulajdonlás teljes költsége általában kedvezőbb, mint a hagyományos építési módszereké vagy a hosszú távú bérleteké, ami védelmet nyújt a piaci ingadozásokkal szemben.

Vertiv SmartMod™ moduláris adatközpont

Vertiv SmartMod™ moduláris adatközpont

A moduláris adatközpont áramellátás is megoldható megbízhatóan

A Vertiv SmartMod™ moduláris (PFM) termékcsalád személyre szabható kialakítással, változatos hűtési opciókkal és kapacitási szintekkel pontosan illeszkedik az eltérő működési igényekhez. Ezáltal olyan korszerű megoldást kínál, amely gyors telepítést és rugalmasságot biztosít, miközben optimalizálja a működési költséget.

Az energiatakarékosság a Vertiv “Plug&Play” adatközpontok egyik kulcs jellemzője. Az intelligens tervezés révén a hűtést az IT terheléshez igazítja a költségek csökkentése érdekében. A biztonsági funkciók pedig átfogó védelmet nyújtanak az érzékeny adatok számára.

Moduláris data center megoldások gyártói szakértelemmel

A Vertiv szakértői képviseleteként sokrétű tapasztalattal rendelkezünk egyedi adatközpontok tervezésében és telepítésében. Minden esetben a megrendelő igényeire szabva alakítjuk ki a védelmi, távfelügyeleti és redundancia megoldásokat, figyelembe véve a rendszer jelenlegi állapotát és a lehetséges jövőbeli fejlesztéseket.

Termékkínálatunk széles skálájának köszönhetően, legyen szó akár 230/400 VAC vagy 48 VDC rendszerekről, minden esetben megtaláljuk a legmegfelelőbb megoldást, akár többféle variációban, hogy ügyfeleink a számukra legideálisabb termékcsomagot választhassák.

Kapcsolódó megoldások

Adatközpont áramellátás

Az adatközpontok és szerverpakok iránti igény jelentős növekedésére válaszul, azok biztonságos áramellátása fejlett technológiát igényel.