Egyre több iparágban merül fel a szükség valamilyen szünetmentes tápegység választására, UPS telepítésére, hogy biztosítsák az áramellátás folyamatosságát kritikus rendszereik számára. A szükséges teljesítmény és áthidalási idő kalkulálása mellett azonban fontos szempont, hogy hol kerül elhelyezésre ez a szünetmentes tápegység. A telepítés helyének kiválasztásakor több faktorra is oda kell figyelni, köztük az esetleges vízszivárgásra vagy túlmelegedésre.

Mire figyeljünk szünetmentes tápegység választás és telepítés előtt?

A nyári zivatarok idején például sok UPS egység vált használhatatlanná, mivel eláztak a nem megfelelően kiválasztott telepítési helyszíneken. Ezért érdemes már a szünetmentes tápegység választása előtt mérlegelni az olyan tényezőket, mint a környezeti feltételek, a hőmérséklet-szabályozás és az elérhetőség, hogy hosszú távon is megbízható és hatékony megoldást találjunk.

Első lépés a szünetmentes tápegység telepítéséhez a megfelelő hely kiválasztása

Az ipari szünetmentes tápegységek (UPS) választása és telepítése során számos logisztikai és technikai kérdést kell mérlegelni. Az ilyen eszközök tömege akár több száz kilogramm is lehet, ami komoly kihívásokat jelent a beszállítási útvonal és a telepítési hely megközelíthetősége szempontjából. Például egy tűzlétra tetejére rendkívül nehéz felvinni egy 400 kilós akkumulátort.

A szellőzés is kritikus tényező, az UPS-nek szabadon kell tudnia kapni és kiadni a levegőt. Falra tolt szekrénnyel nem fog megfelelően működni a berendezés, elegendő hellyel kell kalkulálni a kifújó rostély számára. Nagyobb rendszereknél ugyan beállítható, hogy felfelé fújja ki a levegőt, de ezt sem szabad lefedni. Továbbá a szervizelhetőség érdekében is szükség van elég helyre a berendezés körül.

Nedvesség esetén az elektronikai alkatrészek károsodhatnak, így az UPS telepítés helyének száraznak kell lennie.

A 2023-as nyári tapasztalatok alapján például pincékben és alacsony földszinti helyiségekben komoly vízkárokat szenvedhet az UPS, és ezeket nem elég kiszárítani, hanem csere vagy felújítás szükséges.

Vízkárt szenvedett UPS, ezért kell a szünetmentes tápegység választásakor az elhelyezésre is figyelni.

Vízkárt szenvedett UPS

Régebbi épületekben gyakran előfordul, hogy az áramellátás nem megfelelő a kívánt teljesítményhez, ezért infrastrukturális fejlesztésre lehet szükség. A kábelvezetésre is figyelmet kell fordítani, például hogy alulról vagy felülről érkeznek-e a táp- és hálózati kábelek, mivel ez egyaránt befolyásolhatja az eszköz optimális működését.

A szünetmentes tápegység működési körülményei

A UPS berendezések olyanok, mint a megállás nélkül működő porszívók: folyamatosan szívják a levegőt. Emiatt nagyon fontos, hogy ne helyezzük őket poros környezetbe. Ha kültérre kerülnek, mint például a telekommunikációs hálózatok külső szekrényei esetében, akkor különösen oda kell figyelni, hogy ne szívják be a rovarokat és a zöldhulladékot.

A szünetmentes tápegység hosszú élettartamának érdekében tiszta levegőre van szükség. Egy ipari épületben azonban számos veszélyforrás leselkedik a készülékre, legyen az:

  • por, finom szemű föld vagy homok,
  • kondenzálódó vagy sós levegő,
  • olajgőz, illetve
  • maró gőzök és gázok,

mint az uszodákban előforduló klórgőz, vagy az ipari környezetben esetenként előforduló konduktív grafitpor, ami tűz- és robbanásveszélyt jelenthet.

Ezek a tényezők a berendezés belső alkatrészeire csapódnak le, ezáltal jelentősen csökkenthetik annak élettartamát. Megoldásként említhetjük a magasabb IP-védelmi besorolású szünetmentes tápegység választását, de ez nem nyújt végtelen és mindenre kiterjedő megoldást. Jobb választás lehet az UPS telepítés helyiségét teljesen elkülöníteni vagy túlnyomás alatt tartani.

Magyarországi hőmérsékleti viszonyok között az UPS elektronika nem mutat túlzott hőérzékenységet, mivel 0-40°C közötti tartományban stabilan működik. Ugyanakkor óvni kell attól, hogy közvetlen napfény érje, mert ez túlmelegedéshez vezethet.

Az akkumulátor telepítés kritériumai

Az akkumulátor telepítés kritériumai

Mire kell figyelni akkumulátor telepítése előtt?

Szünetmentes tápegység választásakor az akkumulátorról is döntést kell hozni, és itt is vannak mérlegelésre váró szempontok. Az ólom akkumulátorok ma még mindig költséghatékony választásnak számítanak, azonban több tényezőt is figyelembe kell venni, mielőtt mellettük döntenénk. Ha nagy teljesítményt kívánunk hosszú időre biztosítani a szünetmentes tápegységünkkel, akkor az ólom akkumulátorok jelentős helyet igényelnek.

Emellett fontos, hogy az alapozás vagy födém megfelelő teherbírással rendelkezzen, hiszen a nagyobb teljesítményű rendszerek több akkumulátort igényelnek, ami mázsás tömeget jelenthet. Az ólom akkumulátorok optimális működéséhez konstans 20-21°C-os hőmérséklet, azaz a gyakorlatban légkondicionált helyiség szükséges. Ennek hiányában az akkumulátorok élettartama jelentősen csökkenhet.

Ezzel szemben a lítium-ion akkumulátorok, bár drágábbak, több előnnyel is rendelkeznek: akár négyszer hosszabb élettartamot ígérnek, súlyuk pedig hozzávetőlegesen csak 40%-a az azonos teljesítményű ólom akkumulátoroknak. Ráadásul 40°C-os hőmérsékletig tartósan működőképesek, bár itt is fontos, hogy a közvetlen napsütéstől óvnunk kell őket.

Segítünk a megfelelő szünetmentes tápegység választásban

Szakmai tapasztalatunk és referenciáink jól tükrözik mélyreható termékismeretünket. Elkötelezetten dolgozunk, hogy szakértelmünkkel minden esetben a legjobb megoldást kínáljuk ügyfeleinknek.

Nem csupán értékesítési pontként állunk rendelkezésére: szaktanácsadással és precíz tervezéssel segítjük az optimális döntéshozatalt. Ha IT vagy ipari szünetmentes tápegység választással kapcsolatos kérdése merül fel, keressen minket bátran, és bízza magát szakértő kezekre.

Kapcsolódó megoldások

Hálózati szünetmentes áramellátás

A szünetmentes áramellátás feladata, hogy a táplált berendezéseket, folyamatokat szünetmentes, illetve zavarmentes villamos energiával lássa el, ezáltal védve őket a tápoldali zavaroktól.