Iparágak

Iparágak

Áramellátási megoldások különböző iparági területeken

A Balmex-nél tudjuk, hogy minden eset egyedi, így mi is mindig specifikusan a megrendelőink igényeire szabva tervezzük meg és építjük ki rendszereink. Ennek ellenére az egyes iparágak számára meghatározhatók a jellemző irányok illetve elvárások, melyeknek mindenképp meg kell felelnünk.

A hálózati szünetmentes áramellátás szinte minden szektorban fontos szerepet játszik.

Ha egy vállalkozás alapvető működéséhez nem is szükségesek érzékeny elektronikai eszközök, a mai világban akkor is ritka az olyan szervezet, amelynek ne lenne szüksége számítástechnikai berendezésekre, a napi feladatok elvégzéséhez. Ezek működését, így a folyamatos munkát és az adatbiztonságot szolgálja a szünetmentes energiaellátás.

Gyártás

A kiélezett gazdasági versenyben komoly versenyhátrányt jelenthet a stabil energia hiánya. Hiszen a just-in-time munkaszervezés, az elvárt szolgáltatási szerződések (SLA-k) nem hagynak időt váratlan leállásokra. A gyártási folyamatok áramellátási szempontból többféle negatív hatásnak lehetnek kitéve.

Érzékeny műszereknél, pontos szabályozást követelő rendszereknél a visszahatások, a terhelési tranziensek és a bekapcsolási áramlökések mind olyan tényezők, amelyek fennakadást okozhatnak, tehát figyelembe kell venni ezeket a megfelelő UPS megoldás kiválasztása során. Természetesen rendkívül fontos, hogy mindig az adott fogyasztói körhöz kell a teljesítményt méretezni, szükség esetén a megfelelő áramköri leválasztásokat kialakítani. A helyszín megválasztása is problémás esetenként, például meg kell vizsgálni az esetleges extrém körülményeket, mint amilyen a folyamatos meleg, a nagyon magas páratartalom, az olajgőzös levegő és hasonlók.

Nagy energiafelhasználás esetén fordított felállás is elképzelhető, amikor a gyár kívánja megvédeni a betápláló hálózatot a felhasználási csúcsok hatásától, a költséges büntetés elkerülése érdekében. Az ehhez szükséges, legtöbbször konténerizált ESS rendszer viszonylag új technológiának számít, de felkészültünk implementálására.

Egyedi, mégis egyre gyakoribb igény, hogy magyarországi fejlesztési központban a hazaitól eltérő áramhálózatra (pl.: USA) is tesztelni lehessen. Ilyen esetekben frekvencia és feszültség váltásra is szükség lehet, melyhez a megfelelő eszközökkel és szaktudással rendelkezünk.

Távközlés

Mivel a modern kommunikációs hálózatok alapja a tökéletes 48 VDC energiaellátás, a távközlési rendszerek számára cégünk egyedi kis- és nagyméretű szünetmentes hálózati megoldásokat nyújt. A kisebb teljesítményű rendszerek tápellátásához külön Rack elemekkel tudunk szolgálni, míg nagyobb energiaigény esetén önálló szekrényes megoldásokat javasolunk.

A tiszta, megújuló energiák használata egyre nagyobb szerepet játszik, nem csak költségcsökkentési, hanem környezettudatossági szempontból is.

Rendelkezünk moduláris hibrid áramellátási megoldással, amelyben megújuló és hálózati energiaforrások kombinációi biztosítják a folyamatos áramellátást. A standard eszközök kombinációjával mindig személyre szabott megoldások kialakítására törekszünk, beltéri és kültéri kivitelben is.

A kültéri szekrényekbe az áramellátáson túl komplett technológiák is telepíthetők, többféle szigetelési, választható hűtési-szellőzési megoldással. Kiegészítő termékekként foglalkozunk még egyenirányítókkal, vezérlésekkel, konverterekkel és inverterekkel, valamint szolár töltőkkel is.

IT

Az információ technológia terén az adatvesztések és egyéb meghibásodások jelentik a legnagyobb veszteséget. Az IT géptermekben ezért az áramhálózati problémáktól védett és folyamatos energiaellátás alapvető szükséglet, mert csak így akadályozható meg a számítási, írási-olvasási folyamatok váratlan megszakadásából keletkező problémák.

Az IT berendezéseket gyártó cégek is figyelnek erre a termékek kialakításakor, például többszörös tápellátás beépítésével, érdemes az energiaszolgáltató rendszereket is eszerint kiépíteni.

Az IT terén növekszik a szerverparkok és adatközpontok iránti igény, így a kereslet is fokozódik a kis helyigényű és a folyamatában bővíthető PDU és UPS rendszerek iránt. Nem csupán az egyre népszerűbb felhő szolgáltatások, hanem a önállóan üzemeltetett rendszerek is egyre bonyolultabb és érzékenyebb eszközökből épülnek ki.

A vállalatok méretei alapján az energiaellátó rendszerek is különböző kiterjedéssel kell rendelkezzenek. Lehetnek kicsik, például egy rack szekrény méretűek vagy akár egész termet elfoglaló komplett rendszerek. A lényeg a megbízható folyamatos működés, mert a rájuk bízott feladatok gyakorlatilag létkérdés az adott cég számára.

A redundancia képzés, a könnyű és gyors javíthatóság, a bővíthetőség, illetve az UPS rendszerek akkumulátorainak kezelése ugyancsak kiemelt elvárások, melyeknek cégünk megfelel.

Bankszektor

A pénzvilág az egyik legnagyobb IT eszközigényű szektor, hiszen a legkisebb bankfióktól fel egészen az állami bankok között zajló ügyletekig, óriási információmennyiség jön létre nap mint nap, melynek biztonságos tárolása és továbbítása a bankok működésének alapköve ma már. Így számunkra is fontos, hogy megfelelő energiaellátási technológiát tudjunk szolgáltatni, mindig az adott kihívás méreteihez igazítva. Az iparágban a megbízható működés és a redundancia a legfőbb szempont, hiszen semmiképp sem megengedhetőek az energiaellátási hibákból következő leállások, esetleg adatvesztések.

A bankok számára elsősorban komplett megoldásokat ajánlunk, így elkerülhetőek a rendszerelemek közötti eltérésekből fakadó hibák és zavarok.

Az egyes fiókokban leginkább kis méretű UPS-re van szükség, a fiókintézmény széfjét támogató, gyakran dízel aggregátort is tartalmazó megoldáson túl. A központokban viszont rack szekrényrendszerek, vagy még ennél is nagyobb energiaellátási elemek kiépítése ajánlott, akár több, egymástól független betáplálásra építve.

Kórházak, egészségügyi intézmények

Az egészségügyben, a hatékony bajmegállapítás és gyógyítás megköveteli a fejlett technológiás diagnosztikai berendezések alkalmazását. Ezek kényes, nagy értékű, komplex eszközök, amelyeket a gondtalan üzemeltetés és a meghibásodások elkerülése érdekében védeni kell a hálózati áramellátás zavaraitól.

A tervezett fogyasztáshoz képes, ha a hely megengedi, érdemes robosztus teljesítmény többlettel rendelkező rendszereket beépíteni. Ennek oka, hogy az egyszerre működtetett fogyasztó eszközök magas tranziens teljesítmény igényt okozhatnak, melyből akár helyi hálózati zavar keletkezhet.

Ezen felül a mai modern egészségügyi, kórházi szolgáltatás, a hatékony betegkezelés és gyógyítás elengedhetetlen része a magas szintű számítástechnikai háttér támogatás. Az adatkezelést folytató IT rendszerek nem tehetők ki a hálózati áramellátás zavarainak, a megfelelő működéshez pedig fontos, hogy ezek az eszközök folyamatosan és zavartalanul tudjanak üzemelni.

Irodaházak

Az áramellátási hibák az irodaházak működése esetén sem csupán bosszantó tényezők, de akár jelenthetik a munka teljes leállását, komoly kiesést okozva. A felgyorsult, globalizált gazdasági életben egyre gyakoribbak azok a folyamatok, ahol ez nem megengedhető költség, pláne hogy szélsőséges esetben piacvesztéssel járhat.

Az irodai infrastruktúrát, és főleg az ezt támogató IT rendszereket védeni kell a hálózati áramellátás bizonytalanságaitól, ezáltal a folyamatok is gördülékenyebbek a hibák pedig minimálisak lesznek.

Irodai környezetben jellemző és gazdaságos megoldás erre a központilag telepített UPS rendszer. A központi kialakítás által könnyű a kezelés és a karbantartás, gazdaságos a tartalék és a redundancia képzés, továbbá egyszerű a felügyelet, mégis megadja a vállalkozás működéséhez szükséges biztonságot.

Kritikus infrastruktúra

A kritikus infrastruktúrák, mint a gáztárolók zavartalan áramellátásának biztosítása, nem csupán az anyagi, hanem a környezeti károk elkerülése érdekében is kiemelten fontos. A hálózati áramellátás zavarai súlyos meghibásodásokat okozhatnak például a kompresszorokban, illetve az egyéb technológiai berendezésekben, ezek javítása pedig súlyos költséggel és komoly veszteséggel járhat.

Stratégiai gáztárolóknál a hálózati zavarok okozta problémák kizárására nagy teljesítményű, hosszú élettartamú, nagy dinamikát biztosító és extra magas megbízhatóságú dízel-dinamikus UPS rendszert kiépíteni.

Az átkapcsolási periódus áthidalására és ezáltal a megbízhatóság növelésére, illetve a hosszú távú költségek csökkentése érdekében lendkerekes azaz akkumulátor mentes energiatárolási megoldással is kiegészíthető. Forduljon hozzánk bizalommal!

Logo

Kapcsolat

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot.