Ipari energiatárolás (ESS)

Ipari energiatárolás (ESS)

Energiaköltségek optimalizálása ipari méretben ESS energia tárolással

Az energia tárolására sokféle megoldás ismert, melyeket elsősorban aszerint értékelünk, hogy mennyi energiát lehet általuk tárolni, és milyen gyorsan lehet ahhoz hozzáférni. Az akkumulátor technológia egyik legnagyobb előnye az azonnali kinyerhetőség, legyen szó savas vagy lítiumion kémiáról, azonban korábban nem tudtak elegendő kapacitást biztosítani ezek a megoldások a nagy energia felvételű iparágak számára. A legújabb ESS technológiák azonban erre is képesek, hiszen akár MWh nagyságrendű kapacitás igényre is megoldást tudnak nyújtani a 0,5-4 C kisütési sávban.

Ipari energiatárolás

A modern, ipari méretű energiatároló rendszerek (ESS) esetében nem csak a gyors reakció, de a valós, ipari méretű berendezések működtetésére elegendő kapacitás is szempont. Ilyen környezetbe elsősorban a Delta termékeit ajánljuk, az ő szabvány hajózási konténerekbe épített PCS és akkumulátoros energiatárolási megoldásuk ugyanis jól skálázható, és bármilyen ipari környezetben telepíthető, kültérre.

A konténerizált ESS megoldást a villamos hálózat bármely pontján érdemes lehet bevetni.

Szél- és naperőműves energiatermelés természetes egyenetlenségeit egy ESS rendszer képes simítani (PV Smoothing), illetve képes a termelés szüneteiben is energiát szolgáltatni a hálózatra, ezzel javítva a rendelkezésre állást. Mindezen képességeket a lassan indítható hőerőművek és az okos, kétirányú hálózatot irányító központok is hasznosíthatják.

Ipari oldalon egy on-grid ESS rendszer egyrészt védelmi funkciót lát el, kiszűrve például a hálózati frekvencia egyenetlenségeket és kapcsolási tranzienseket. Off-grid megoldásként is bevethető, a megújuló energiaforrásokból helyben termelt energia rendelkezésre állását javítva. De a jelenlegi árampiaci folyamatok fényében a legfontosabb előnye, hogy általa a túlfogyasztást eredményező tápfelvételi csúcsok kezelhetővé válnak további áramszolgáltatói kapacitás igénylése, illetve büntetés fizetése nélkül.

Gazdaságos védelem túlfogyasztás ellen

Ha a villamos hálózat fejlesztése nem tudja követni vállalatának fejlődését, vagy az energiafelhasználási csúcsok még nem indokolják a szerződésbővítést, de egy-egy termelési csúcsidőszak már büntetéssel járó túlfogyasztást eredményez, akkor egy ESS rendszer akár középtávon is megoldást jelenthet.

Megoldást kínálunk

A gáz- és villamossági piac hullámzásai minden vállalkozás, és különösen az ipar életében komoly rizikófaktort jelentenek. Egy megfelelően méretezett ESS rendszer valódi védelmet jelent, igazi segítség a kockázatok csökkentésében. Mi integráljuk az Ön hálózatába és folyamataiba, felkészítjük a kezelő személyzetet és szerviz szolgáltatást is biztosítunk, hogy maximálisan kiaknázhassa ezt a lehetőséget.

Szakértőnk személyre szabott rendszert javasol

Folyamatosan képezzük magunkat, tájékozódunk a legújabb technológiákról, ezért mindig jövőálló megoldást javaslunk problémáira. Mivel az ipari méretű ESS úttörő irányzat, két gyártó partnerünk is készen áll, hogy a megrendelt rendszer mellé saját szakértőket küldjenek, akik segítik az integrálást és implementálást.

Az ESS rendszer tökéletesen az Ön vállalkozására szabható, ezért már első lépésként érdemes pontos igényfelméréssel kezdeni. Az alábbi kérdések megválaszolása önnek is segítség lehet felismerni, van-e olyan probléma a folyamataiban, amelyre megoldást nyújthatunk az energiatárolás terén:

  • Van nap- vagy szélerőmű, esetleg dízel aggregátoros tápforrás a rendszerében?
  • Hálózati, vagy off-grid megoldást keres?
  • Milyen paraméterű a bejövő táphálózat (frekvencia, feszültség, áramerősség, fázisok)
  • Mekkora a csúcsfogyasztás, és mennyit fedez ebből a táphálózat?
  • Kültéri vagy beltéri telepítés lenne előnyösebb, és mekkora terület áll rendelkezésre?
  • Milyen kiegészítő funkciókat vár a rendszertől, például tervez-e villanyautó töltőállomást kiépíteni?
  • Napi töltési-fogyasztási ritmussal tervez, vagy esetenkénti kisütéshez képez energia tartalékot?

Lakossági energiatárolás

A házi naperőművek népszerűségének köszönhetően a lakosság körében is egyre nagyobb az érdeklődés energiatárolási megoldások iránt, amelyekkel a napfényes órákban termelt áram éjjel is felhasználhatóvá válik. Ez a piac tehát robbanásszerű növekedés előtt áll, és az általunk képviselt Enershare gyártó falra szerelhető, kerekeken guruló és rack szekrénybe illeszthető kivitelben is kínál BMS-el egybeépített lítiumion akkumulátorokat.

A házi és irodai felhasználásra tervezett rendszerek 2 kWh kapacitástól indulnak, de több modul rendszerbe kapcsolásával 60 kWh- vagy nagyobb kapacitás is elérhető.

Ezek a megoldások általában többféle inverterrel kompatibilisek, távvezérelhetők és programozhatók, legtöbbször tehát “plug-and-play” illeszkednek a már korábban kialakított rendszerekbe is.

Amennyiben napelemes rendszerek telepítésével foglalkozik, és szeretné ügyfeleit átgondolt, biztonságos, műszaki és rendszerintegrációs szempontból kidolgozott megoldással kiszolgálni, forduljon hozzánk bizalommal!

Kapcsolódó hírek

Logo

Kapcsolat

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot.